Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 lipca 2012

Drożdżówki z owocami, kruszonką i lukrem




Drożdżówki to taki rodzaj słodkości który zawsze się zmieści :) Zwłaszcza jak jest cieplutki i pachnący z pysznymi sezonowymi owocami. Moje dzieci je uwielbiają i trudno im się dziwić.... Drożdżówki wychodzą puchate, mięciuteńkie i delikatne.  
Przepis nieco zmieniłam, a znalazłam go w czasopiśmie "Przysmaki" nr.5-7/2002. Polecam Wam baaaardzo :)

Składniki:
500g mąki pszennej
40g drożdży
120g cukru*
3/4 szkl. letniego mleka
2 jajka
szczypta soli
80g masła
skórka otarta z 1/2 cytryny

składniki na kruszonkę:
50g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
50g cukru
50g masła

składniki na lukier:
ok. 1/2 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny

ponadto:
owoce (u mnie truskawki i porzeczki lecz mogą być dowolne np. jagody, maliny, rabarbar)
żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania


Owoce obrać i umyć. Składniki kruszonki szybko zagnieść. 
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mleka i mąki. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) W każdym wgłębieniu umieścić owoce. Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.
Składniki lukru dobrze wymieszać (dosypując cukru tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję)

*ilość cukru w cieście dobrze jest dopasować do słodyczy zastosowanych owoców. Drożdżówki można też zrobić poza sezonem np z konfiturą, ale proponuję zmniejszyć wówczas ilość cukru do ok. 80-100g.

Smacznego :)


 
 
 

7 komentarzy:

  1. drożdżówki mogą być ze wszystkim ;]
    a i tak zawsze są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drożdżówki...piekne zdjęcia ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. z letnimi owocami smakują pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe te drożdżówki! Wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Kocham drożdżówki:) Chętnie porwałabym jedną na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda, nawet, jak już nie mam miejsca w brzuchu na nic, to taka cudnie pachnąca drożdżóweczka zawsze je sobie znajdzie:) Pyszne bułeczki i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń