Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 lutego 2014

Zapiekanka warzywna z kiełbasą i sosem serowo-cebulowym


Tak prosta w przygotowaniu i tak pyszna.... Genialne mięciuteńkie, rozpływające się w ustach warzywa, pyszna podsmażana kiełbasa, a całość zapieczona w sosie serowo-cebulowym. Podobną zapiekankę jadłam kiedyś u znajomych, ale ja nieco ją zmodyfikowałam ;) Wyszło baaaardzo pysznie. Zapiekanka zniknęła w ekspresowym tempie, a to najlepszy dowód na to, że wszystkim baaardzo smakowała :)


Składniki na zapiekankę:
6-8 ziemniaków
450g mrożonego kalafiora
450g mrożonych brokułów
450g mrożonej fasolki szparagowej
400g  kiełbasy
1 por
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku 

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (większe w pół-plastry). W dużym garnku zagotować wodę. Posolić. Wrzucić ziemniaki i mrożone warzywa. Pogotować 2-3 minuty tak tylko żeby je "złamać".  Kiełbasę podsmażyć. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojonego w piórka pora oraz marchewkę w plastry. Podsmażać chwilę. Warzywa odcedzić i wymieszać z tymi z patelni. Przełożyć do dużego natłuszconego żaroodpornego naczynia.

Składniki na sos:
300g serka topionego
200ml mleka
1/3 szkl śmietany kremówki
1 mała cebulka
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka

ponadto:
2-3 łyżki bułki tartej
żółty ser do posypania
szczypiorek do posypania

Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić. Sosem polać zapiekankę. Wszystkie warzywa powinny być nim dokładnie pokryte. W razie potrzeby potrząsnąć naczyniem dla lepszego rozprowadzenia. Wierzch zapiekanki oprószyć bułka tartą. Wstawić do zimnego lub lekko nagrzanego piekarnika (bez przykrycia) i ustawić temp 200 stopni. Piec od momentu jej osiągnięcia 60 minut. Po tym czasie  wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem i wstawić ponownie do zapieczenia (tylko do momentu rozpuszczenia sera). Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego :)





3 komentarze: