Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 grudnia 2014

Keks z bakaliami


Keks - nieśmiertelne ciasto, które podobnie jak babkę piaskową albo się kocha albo nienawidzi... Muszę Wam się przyznać, że do tej pory nie darzyłam go specjalnie miłością, ale od jakiegoś czasu jeśli chodzi o smaki w kuchni sformułowanie "nie lubię" zamieniłam na "jeszcze do tego nie dojrzałam" ;) Zauważyłam bowiem, że coraz częściej przekonuję się do rzeczy których wcześniej bym nie zjadła ;) Ostatnio właśnie "dojrzałam" do keksu i powiem Wam, że bardzo mi posmakował :) Cieszę się że moje smaki ewoluują i mam tera możliwość cieszenia się nowym-starym ciastem :)
Przepis znalazłam na stronie Mała cukierenka  i bardzo Wam polecam :)

Składniki:
500g mąki pszennej + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu waniliowego
1/4 szkl. mleka
50ml rumu
400g kandyzowanych owoców i bakalii ( u mnie 200g mieszanki bakaliowej+100g orzechów i migdałów+50g żurawiny+skórka pomarańczowa i rodzynki)

ponadto:
polewa czekoladowa (klik) lub rozpuszczona biała lub gorzka czekolada (ok 150g+odrobina mleka lub śmietanki)
lukier do dekoracji
100g mieszanki bakaliowej i orzechów do dekoracji


Bakalie o orzechy drobno posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puch z cukrem, następnie kolejno wbijać jajka i krótko miksować na najmniejszych obrotach. Dodać aromat, mleko i rum i zmiksować. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x35cm) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70-75minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ostudzić na kratce, a zimne polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z odrobiną słodkiej 30% śmietanki. Posypać bakaliami. Keks z każdym dniem smakuje coraz lepiej ;) Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten Twój keks, robiłam na tamte święta, teraz zrobię zebrę i bananowiec :) wszystko podobne, a jednak inne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, bogato nadziany. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię keksy, takie po brzegu wypchane bakaliami... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń